Digitale Fotografie Vakantie

Fuji X-T1 test

De beste tot nu toe
Patrick Mollema
Fuji is goed bezig en het lijkt dat de filmfabrikant herrezen is. Of is dat selectieve perceptie van mij? Iedereen heeft er ineens over of verkoopt zijn/haar “oude” Canon, Nikon set om over te stappen op Fuji. Velen vinden het opeens helemaal te gek wat Fuji aan camera's ten tonele brengt. De doorbraak kwam met de X1-Pro, kwalitatief gezien, maar het verkoopsucces is gekomen met de X-T1. De X1-Pro was nog net even te vroeg om een heel groot succes te worden omdat de markt niet helemaal doorhad dat Fuji extreem goede camera's maakte. Nu is het inmiddels overduidelijk en profiteert de X-T1 van het voorbereidende werk van de X1-Pro.
Stacks Image 139
De zoeker

Het duurde even voordat ik de eerste XT1 mocht aanschouwen tijdens een cursus. Ik had er al erg veel over gelezen en mijn verwachtingen waren hoog. Alles zou mooier en beter zijn als ik alle tests moet geloven die ik gelezen heb. Voor een gedeelte is het waar. De beeldsensor is nieuwer en anders dan die van de X-Pro-1 en toch zie ik dat in de praktijk niet terug. Ik fotografeer met de twee door elkaar heen en zijn geen echte verschillen. De X-Pro1 is waanzinnig goed en dat is de X-T1 ook. De verschillen zitten meer in andere zaken. In rand voorwaarden.

De zoeker van de X-T1 is gelijk een balzaal. Wat een verschil met de X-Pro1. Hier heb ik dan meteen ook het grootste verschil met de X-Pro-1 te pakken, Laatst genoemde heeft wel het voordeel dat die zoeker twee functies kan hebben. EVF zoeker (electronisch) of als doorzicht zoeker. De doorzicht zoeker gebruik ik in de parktijk erg weinig. En als je eenmaal de zoeker van de X-T1 hebt gezien dan wil je niets anders meer. Ondanks enkele bedenkingen vooraf, heb ik inmiddels de X-T1 ook zelf aangeschaft.

Eén van mijn zware bedenkingen waren de kleine bediening knoppen op de X-T1. Deze zijn echt stukken kleiner vergeleken met de knoppen van de X-Pro1. Enkele bezitters van de X-T1 hadden mij al geschreven dat ik daaraan gewend zou raken. Ze hebben gelijk gekregen en dus heb ik deze test helemaal herschreven. Ja, ik ben inmiddels gewend aan de kleine bediening knoppen. Mijn scepsis is dus weggenomen door het gewoon te gaan gebruiken. Wel zit de afspeelknop aan de verkeerde kant van de camera. Hoort rechts achterop te zitten maar deze is op de X-T1 naar links verhuist. Dat is precies de verkeerde kant. Voorheen kon je de camera met één hand bedienen en dat gaat nu niet meer. Je moet overpakken om de play knop te kunnen activeren. Gevalletje van jammer.

De beeldsensor is niet hetzelfde, maar ik zie het verschil niet. Ik beweer dat beide toppers van Fuji evengoed presteren. De X-T1 zoeker is mooi en groter dan de van de X-Pro1 en geeft nog betrouwbaarder informatie door van het gene van wat je gaat doen of al gedaan hebt. De kleuren en weergave /helderheid zijn nagenoeg gelijk aan een goed gekalibreerde monitor. Dat is nogal wat. Dit ben ik niet veel eerder tegen gekomen. Maar….. de eerlijkheid dwingt mij ook te schrijven dat dit met mijn camera is. Ik ben ook Fuji X-T1’s tegen gekomen waarbij de weergave in de EVF zoeker minder goed was. Ik zie echt verschillen bij verschillende X-T1’s. De weergave van gemaakt werk is in ieder geval beter vergeleken met d X-Pro1.

Wanneer je deze camera gaat kopen moet de camera in de winkel even uit de doos. Je moet een foto maken en daarna kijken en vergelijken tussen wat je in je EVF zoeker ziet en wat je echt in de winkel ziet. Zit daar een groot verschil tussen dan moet de volgende camera uit de doos komen. Op zich geldt dit eigenlijk voor iedere camera die je gaat kopen in een winkel. Check de camera ter plekke voordat je gaat betalen. Met kopen via internet gaat dit uiteraard niet. Ik vind het zelf een goed argument waarom je juist wel in een winkel zou moeten gaan kopen. Je koopt een camera als deze waarschijnlijk voor jaren. Een goed en betrouwbaar display en EVF zoeker zijn dus wel iets waar je lang plezier aan zult gaan beleven. Vergelijk werkelijkheid in de winkel met het gene wat je gemaakt hebt met een foto. Dat moet heel dicht bij elkaar liggen. Pas dan koop je de camera. Deze Fuji camera’s zijn precisie instrumenten waarmee heel precies gefotografeerd dient te worden. Je moet dan wel over weergave mogelijkheden beschikken die dat ook laten zien. Kortom, testen de camera in de winkel.

Er zijn een aantal goede verbeteringen te melden voor de X-T1. Zoals een instelbare dioptrie voor de zoeker want die is men gewoon vergeten bij de X-Pro1. Er is hiermee een foutje recht gezet. En zo zijn er nog wel een aantal zaken te melden. Het handmatig scherp stellen op de normale manier met een venster in het midden die het extra makkelijk moet maken om te zien of je wel/niet goed scherp stelt viel mij dik tegen toen er nog geen firmware update was geweest voor de X-T1. De laatste versie is momenteel 3.00 en die heeft het manueel scherpstellen heel erg verbeterd. Het is door de firmware update een meer dan goed bruikbare tool geworden waar die dat eerst niet het geval was. Het werkt zo goed dat het me wel doet denken aan de ouderwets manier van scherp stellen toen er nog geen auto focus bestond. Ja, zo oud ben ik al!

En het manueel scherpstellen is betrouwbaar. Als je denk dat je het goed hebt scherp gesteld dan is de foto ook echt scherp. Dat was voor de firmware update nog wel eens anders. Erg sympathiek van Fuji dat ze haar camera’s blijft verbeteren en niet wacht door de verbeteringen pas in een nieuw uit te brengen model te stoppen. Dat ieder merk dat maar zo. En dan heb ik niet over foutjes wegwerken, maar over daadwerkelijk de al gekochte camera verbeteren.
Stacks Image 148
Nog meer knopjes

De ISO knop is naar de bovenkant van de camera verhuist. Leuk misschien voor een nostalgische aanblik en warme onderbuik gevoelens, maar hij zit daar verkeerd. Die moet gewoon via het menu met de zoeker aan je oog te bedienen zijn en niet iedere keer de camera van je oog moeten afhalen voordat je de ISO kan instellen. Ook hiervoor moet je eigenlijk wel met twee handen je camera gaan bedienen anders krijg je de ISO knop niet verdraaid. Niet iedere verandering is ook een verbetering. De ISO knop/aanpassing in de X-Pro1 blijft mijn voorkeur behouden. Eventueel zou je dit wel onder een van de vele programmeerbare functie knoppen kunnen programmeren.
Stacks Image 152

Draadloos flitsen met de Fuji X-T1 en cactus triggers.

De belichtingscorrectieschaal is verbeterd. Deze liep eerst van -2 tot +2 en was te klein bemeten. De X-T1 kent nu een schaal van -3 tot +3. Dat is een zinvolle verbetering. Wat mij wel of ook opviel is dat de draaiknoppen aan de bovenzijde allemaal stroef te verstellen waren. Na enige gebruik kan ik melden dat ze iets makkelijker gaan draaien.
Stacks Image 146
Ik concludeer dat de X-T1 gewoon één van de beste camera's die je kunt kopen voor je geld. Ook al zijn de knopjes onhandig, de EVF zoeker is van een kwaliteit waar je alleen maar verliefd ok kunt worden. Zo mooi, zo helder, zo kleurecht, het is een kleine verslaving dit zoekertje. Het LCD scherm achterop de camera is iets minder van kwaliteit. Het best is om alles te beoordelen in de EVF zoeker.

Voor mij is de X-T1 zeker niet een betere camera dan de X-Pro1. Dat dan weer niet. Het is de zoeker die het verschil maakt. En verder zou ik veel liever de knopen van de X-Pro1 terugzien op de X-T1. Je wint wat en je verliest wat door van de een naar de ander over te stappen. Maar ja, het gaat uiteindelijk om de foto’s die ermee gemaakt kunnen worden. Die zijn gewoon fenomenaal goed. Onder deze test staan nog een aantal foto’s geplaatst. Diverse omstandigheden fotografie en heel veel gewerkt met alle instellingen gewerkt die de Fuji camera’s zo uniek maken. Het moet heel raar lopen wil je er met de X-T1 niet uitkomen.
Stacks Image 156

De Fuji X-T1 met de 100-400 mm. Paarden moeten niet te snel rijden anders houdt het AF systeem van de X-T1 het niet meer bij. Eén van de zwakkere punten van de X-T1.

Conclusie:

Zoals net geschreven, de Fuji X-T1 is een super goede camera. Behoort bij de top van de markt. Het is echt onwaarschijnlijk hoe mooi de kleuren van de Fuji zijn. Al hoewel ik mij realiseer dat dit heel persoonlijk kan zijn. De scherpte van Fuji is ook fabelachtig. Wat Fuji uit 16 miljoen pixels aan scherpte naar boven weet te halen? Het is echt verbijsterend als ik het ga vergelijken met Nikon, Canon en Sony camera’s met evenveel pixels. Dat is als appels met peren vergelijken. De top van wat je kunt krijgen voor je dure geld. Alleen die knopjes.... het went, maar…. ze mogen echt groter.

De zoeker mag van mij terugkomen in alle camera's die er ooit nog gaan uitkomen van Fuji. En omdat je je foto's ook in de zoeker kunt bekijken net als het histogram en andere instellingen hoef je nooit meer last te hebben van fel zonlicht. Wanneer het LCD display niet goed zichtbaar is door de zon dan bekijk je je resultaten gewoon in de zoeker. De zoeker is ook veel betrouwbaarder qua kleuren en helderheid dan het LCD display.

Hoe positief ik ook ben over de X-T1, het is niet een camera die voor iedereen geschikt is. Je moet een goede fotograaf zijn of worden om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Het is ook een moeilijke camera. Er is zoveel mogelijk. Er zijn vaak wel drie a vier oplossingen voor één probleem. En welke kies je dan en waarom dan juist die. Het is ook niet voor niets dat ik een speciale Fuji camera cursus ben begonnen. Ik weet wel hoe je ermee moet werken in JPG. In Raw heeft geen zin want dan hebben alle functies die Fuji speciaal heeft ingebouwd geen enkele zin meer. Wil je perse in RAW blijven fotograferen dan moet je geen Fuji kopen. Dan snap je niet wat je koopt.

Bedenk dus echt van tevoren of jij wel de man/vrouw bent voor een dergelijke camera. Je moet geduldig en systematisch kunnen werken. Anders heeft deze camera geen zin. Je moet echt veel weten anders heeft het geen zin om de X-T1 aan te schaffen. Je moet naar het hoogste streven om deze camera tot zijn recht te laten komen. Anders moet je hem echt niet kopen. Je kunt met deze maar ook met andere Fuji camera’s geweldig mooie sferen creëren. Met geen enkel ander camera merk kan dat zoals het wel kan met een Fuji of in dit geval de X-T1.

Plussen:
• Samen met de Nikon D810 en de Fuji X-Pro1 het beste wat er te koop is
• Lekker klein en licht
• Dynamisch bereik uitbreiden is uniek, geen enkel ander merk heeft dit.
• Contrast kunnen opdelen qua instellingen in schaduwen en hooglichten, fenomenaal!
• Ruis? Wat is dat?
• Veel en veel scherper dan concurrenten met 16 M pixels.
• Fuji kleuren, genuanceerder mooi
• Fuji maakt alleen maar goede objectieven
• Live histogram tijdens het fotograferen

Minnen:
• Bedieningsknoppen zijn te klein en zitten soms op de verkeerde plek
• Nieuwe objectieven kopen
• Bediening mag nog iets beter
• Draadloos flitsen is en blijft zwaar onder ontwikkelt. Schiet nog niet op bij Fuji en zoals het nu gaat slaat het echt nergens op.
• Manueel fotograferen is niet echt een lekkere klus met een Fuji camera
Resumé:
Geweldige camera met kleine knoppen die wel blijken te wennen (eigen ervaring). Het beste wat er te koop is en ook deze camera kan nog verbeterd worden in de toekomst. Perfectie bestaat niet.
Koop deze camera niet zomaar. Het is een moeilijk te bedienen camera.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
9.0
8.5
8.5
8.0
8.0
8.5
Beoordeling: 8.5
Nawoord:

Bovenstaande test is inmiddels alweer 5 jaar geleden geschreven (2014). Met terug werkende kracht verklaar ik dat dit de laatste echt goede camera van Fuji was. Daarna kwamen er alleen maar slechtere camera's op de markt. Que specificaties wel beter, maar niet qua werking. Lees mijn andere tests daarover. De X-T1 blijft mijn favoriete Fuji camera.
Stacks Image 160
Ruis en hogere iso waarden gebruiken is geen enkel probleem met de X-T1. Kijk eens hoe goed alles nog doortekent is. Alles rechtstreeks uit de camera geschoten in JPG. En veel gewerkt met camera instellingen.
Stacks Image 164
En portretten maken gaat ook wel heel aardig met de X-T1. Na de X-T1 vind ik de kleuren minder natuurlijk worden.